July 13, 2012

Pizza Fantasia

Asta e pizza mea preferata. Mie mi se pare cea mai gustoasa si plina de savoare pizza. E vegetala (ovo-lacto), iar cine o doreste vegana sau de post, poate renunta la cascaval fara probleme si înca este un deliciu.





 
Un soricel deja a muscat din coltul "crocopufos"



Aluatul pentru o pizza mare ( 35 cm ):
  • 220 g faina
  • 10 ml ulei de masline
  • 100-110 ml apa, depinde de faina
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare

Se freaca drojdia cu putina apa calduta si se toarna într-o adîncitura facuta în mijlocul fainii. Se lasa 10 minute la dospit. Se adauga sarea, apa si uleiul de masline, apoi se framînta pîna aluatul se desprinde de pe peretele vasului sau de pe mîini/depinde cum îl framîntati, cu robot, mixer sau manual. Se formeaza o bila care se lasa la crescut pîna îsi dubleaza volulmul.

Sosul
  • 2-3 roii decojite
  • 6-8 frunze de busuioc
  • 1 catel mititel de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare, piper din rîsnita

Cu mixerul vertical se macina rosiile decojite împreuna cu busuiocul si usturoiul. Se sareaza si pipereaza dupa gust, se adauga uleiul si se amesteca. 

Pentru deasupra:
  • felii de dovlecel galben si verde
  • felii de vînata
  • felii de ciuperci
  • felii de ardei gras rosu
  • cascaval feliat subtire sau razuit
  • ulei de masline
  • oregano uscat
  • sare

În timp ce aluatul creste, iar aromele sosului se îmbina, se grileaza cîteva felii de legume care va plac.
Eu am folosit preferatele mele: dovlecel verde si galben, vînata, ciuperci si ardei gras rosu.
Le-am spalat, feliat si grilat pe gratarul încins, apoi le-am scos pe o farfurie si m-am ocupat de aluat.



Se întinde putin cu sucitorul, se aseaza pe tava unsa cu un strop de ulei si întinde mai departe cu degetele,
tragînd de aluat, usor spre exterior. Trag din mijloc spre margini. Asa am un blat subtire si margina groasa, asa cum îmi place.



Se niveleaza sosul peste aluat.



Se adauga cascaval felii, bucati sau razuit.
În combinatia asta cel mai bine îmi place cu felii de Provolone affumicato,
dar nu am mai avut, asa ca am folosit felii de Gouda.



Se decoreaza cu feliile de legume grilate, se presara putina sare si oregano uscat,
se stopeste ceva ulei de masline deasupra si se da tava în cuptorul încalzit în prealabil la 250°C.



Se coace pîna aluatul devine auriu-maroniu... stiti voi, pîna e coapta pizza asa cum va place!



Pofta buna si un sfîrsit de saptamîna cu mult soare sau racoros, cum doriti! :)



40 comments:

  1. Cat de bine arata, ma faci sa ma duc sa pun de-o pizza:)

    ReplyDelete
  2. N-am mai mancat de mult o pizza, iar o pizza mai dietetica... cred ca niciodata. Asa ca ma voi servi cu o portie virtuala de la tine, ca tare fain mai arata!
    Pupici

    ReplyDelete
  3. Nici nu mai stiu de cand nu am mancat pizza.Ce pofta mi-ai facut.Arata super.
    Weekend placut!

    ReplyDelete
  4. Minunata pizza asta,fac si eu mereu,in diferite combinatii,aseara am avut ciuperci si cherry!Buna oricum!Pupici si we placut!

    ReplyDelete
  5. Teribil de bine arata, Maya!!!Mi-ai facut o pofta nebuna de pizza! Pup!

    ReplyDelete
  6. Aratã mai bine ca la pizzerie, imi place cum ti-au iesit legumele :)

    ReplyDelete
  7. Da, arată genial, cred că o să o încerc mâine, că dau drumul la gărtar. Mersi frumos!

    ReplyDelete
  8. Maya , nu am mai mancat o pizza de luni bune , iar pizza ta , chiar si vegetariana, e mortala !!!! Vreau si eu !!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Arata minunat, miine facem si noi pizza ;)
    Te pupik si weekend placut!

    ReplyDelete
  10. Noi suntem mari devoratori de pizza!Am notat deja si reteta ta, trebuie incercata clar!!Duminica placuta!

    ReplyDelete
  11. Ce colorata este , super fain arata. In seara asta am invitati carnivori la pizza , dar o sa o incerc intr-o zi pentru sufletelul meu :)

    ReplyDelete
  12. Ai grilat si ciupercile? Musai trebuie incercata!

    ReplyDelete
  13. Arata super! Adoram pizza ..nici nu se poate altfel. ;-) Si mie imi place cateodata sa o fac cu legume la gratar.
    ciaoooo!

    ReplyDelete
  14. Arata fantastic, Maya, ca de obicei ;). Stiu cat e buna ca e una din preferatele mele; e ceea ce italienii numesc "pizza ortolana" O saptamana frumoasa.

    ReplyDelete
  15. Hmmm, aceasta cu siguranta am sa o fac pentru mine! Pupici!

    ReplyDelete
  16. Arata fantastic! Plina de culori.
    Excelenta!!!

    ReplyDelete
  17. Imi place cum arata :) am sa o incerc si eu

    ReplyDelete
  18. Arata minunat pizza ta Maya!Culorile acestea minunate te imbie sa o mananci pe loc!:)

    ReplyDelete
  19. EXCELENTA!!!
    Am facut-o fara vinete, ca n-am avut, si-am folosit mozzarella in loc de cascaval, dar m-am lins pe degete. Iti multumesc pentru idee Maya, intr-adevar o pizza tare buna!
    Mi-a placut in special aluatul, nu foarte diferit de cum il faceam si eu, dar categoric o varianta mai buna. De acum inainte il voi face tot asa.
    Multumesc inca o data si-ti doresc o seara frumoasa!

    ReplyDelete
  20. foarte apetisanta! si eu am incercat mai demult, dar fara sa fac legumele la grill. Cu siguranta grillate sunt mult mai gustoase. O sa incerc si asa. Pupici

    ReplyDelete
  21. Ioana, intre timp banuiesc ca ai mîncat pizza! :*

    ReplyDelete
  22. Simona, nu o vad dietetica, doar deicioasa :D

    ReplyDelete
  23. DiaMar, pai mai lasa si tu înghetata si fa o pizza :D Te pup!

    ReplyDelete
  24. Flory, asa este. Buna cu orice leguma! Pup!

    ReplyDelete
  25. Laura, multumesc! Pup si o duminica frumoasa!

    ReplyDelete
  26. Cat, vegetariana e mai buna :D Pup!

    ReplyDelete
  27. Haplea, pofta buna de pe acum!

    ReplyDelete
  28. Dorina, bine spus. Asa e pentru mine... pentru sufletul meu dovlecos =))

    ReplyDelete
  29. Ionela, nu am grilat ciupercile, ca erau pitice. Scadeau prea mult =))

    ReplyDelete
  30. Diana, si eu ador orice pizza cu legume.

    ReplyDelete
  31. Adela, sper sa fie pe gustul tau :)

    ReplyDelete
  32. Cosmin/Daiana, asa am facut si noi! Pe loc! :)

    ReplyDelete
  33. Roxana, ma bucur mult ca ti-a placut. Poate totusi o încerci si cu vinete. E mai buna :) Daca mai gasesti si provolone afumat... suuuper!

    ReplyDelete
  34. Alina, da, grilate sînt mai gustoase. Pup!

    ReplyDelete